Gode råd før du køber eller sælger

De første overvejelser
Når du har besluttet dig for at købe eller sælge en båd, findes der mange gode online muligheder. Men man skal være forsigtig og grundig i sine overvejelser, da man let kan komme galt afsted eller blive snydt, hvorved salget eller købet hurtigt kan blive en dyr oplevelse.

Der findes mange forskellige slags både og mange forskellige mærker. Derfor er det en god ide, at undersøge markedet grundigt inden man beslutter sig endeligt.

Den rigtige båd
Det er vigtigt at vide, hvilken båd det er man har brug for, dvs. hvilke behov man har og hvad båden skal kunne. Der er mange forskellige typer af både at vælge imellem, bl.a. sejlbåde, motorsejler, motorbåde, gummibåde og joller. Hvis man f.eks. ikke vil krydse de store have, men alligevel gerne vil have en sejlbåd, kan en motorsejler være en god løsning.

Ydermere er det også vigtigt at tage beslutningen om, om det skal være ny eller brugt båd man skal have. Dertil har prisen også en betydning, hvor man skal tænke realistisk. Her ville det være en god ide at sætte mindst 50.000 kr. af til en brugt motorbåd.

Privat køb og salg
Ved et køb af en brugt båd hos en privat sælger, kan det være en god ide at alliere sig med en bådkonsulent, især hvis det er et førstegangskøb. Ved sådan et køb er det et civilretligt køb, dvs. at man ikke er beskyttet af reglerne om forbrugerkøb i Købeloven. Til gengæld er køberen omfattet af de gældende regler om aftalens indgåelse, samt Købelovens regler om handelskøb.

Hvis man derimod vælger at købe båd hos en professionel forhandler, skal man være opmærksom på, at købet er omfattet af reglerne om forbrugerkøb. Derved har man som forbruger en bedre juridisk beskyttelse, hvis båden skulle have fejl eller mangler.

Ved en privat handel, ville det være en god ide at udfærdige en kontrakt mellem køber og sælger, da man her på skrift kan redegøre for aftalens indhold. Dermed undgår man misforståelser og parterne får samme opfattelse af handelen.

Tjekliste
Har man både til salg eller skal man ud at købe både, er der flere ting man skal have styr på. Derfor har vi lavet en lille tjekliste, som kan hjælpe dig på vej:


  • Sørg for at gå motoren igennem, da dette kan være den dyreste fornøjelse, hvis den skal udskiftes eller repareres, og derfor kan påvirke bådens pris.


  • Du skal tjekke at tanken er i god stand og at ledningen til tankmåleren er i orden, dermed at den ikke lugter af brændstof.


  • Husk at undersøge gashåndtag, trim og styring, hvilket vil sige at man skal sørge for at få en prøvetur på båden.


  • Alle sæderne i båden skal være helt tørre, da man derved sikrer sig, at de ikke har været udsat for fugt.


  • Sørg for at tjekke, at gulvtæppet i båden er et marinegulvtæppe, da dette tørrer hurtigere, hvis det skulle blive vådt.


  • Batterierne i båden skal være i god stand, samt at de skal være forsvarligt lukkede i beholdere.


  • Alle elektriske systemer skal fungere, dvs. positionslys, dykpumper, vinduesvisker, kabinelys, generator osv.


  • Åbn alle låger og luger for at checke, at de er i ordentlig stand.


  • Båden skal undersøges ved dagslys, således at alle detaljer kan ses. Det er yderst vigtigt at undersøge for ridser og dybere huller i båden.


Hvis disse punkter bliver opfyldt, kan du trygt og sikkert indgå i et køb eller salg.

Indlæg om brugte både

Annonce